Aanleiding

Tijdens zomer 2000 ontmoeten wij elkaar op een zomer opleiding van Het Raja Yoga Instituut in Ilpendam en er was gelijk een spontane aantrekking van twee gelijkaardige zielen. Vanaf dat moment hebben we onze gevoelens, ideeën en praktijk van Yoga uitgediept. We zijn op zoek gegaan naar een yogazaal in Amsterdam en Utrecht. Dit ging gestaag tot we in het najaar van 2001 per toeval in Utrecht een ontmoeting hadden.
Daar wandelend werd onze aandacht getrokken naar iets. Richting lopende naar het gebouw van De Hoogstraat was er een WHOW. Er was daar iets en we zijn naar binnen gaan kijken en vragen of er een ruimte te huur was. En ja, of dat mogelijk was.
Mogen we kijken naar die ruimte? Wij mochten meteen doorlopen en konden van de manager de Kinderzaal uitproberen. We hebben twee uur gezeten in de zaal waar een mooie serene rust hing vol stralend licht in een zee van blauw. We raakten meteen verliefd op deze prachtige zaal.
We zijn begonnen om yogalessen in de Kinderzaal vanaf 1 februari 2002, een dag voor de huwelijk tussen koning Willem-Alexander en Maxima.

Hier hebben we de afgelopen jaren in alle rust geëxperimenteerd en gezocht naar mogelijkheden om onze kennis en ervaring te verbreden en verdiepen. Dit leidde tot de oprichting van de Stichting in 2006 om onze principes, idealen en energieke ontdekkingen verder uit te drukken en vorm te geven.
En in het jaar 2011 mogen we door een weldoener een eigen yogapand betrekken in Utrecht Oost. En in juni 2012 zijn we begonnen met een yogazaal die 24 uur per dag en 7 dagen in de week volledig ingericht en gebruikt wordt voor yogalessen.

Doel en Aanpak

Het idealistische doel van de Stichting Raja Yoga Energieontwikkeling (SRYE) is om mensen van goede wil in de samenleving te stimuleren en te leren hoe zij met hun ziel (Purusha) kunnen ontdekken en realiseren. En harmonie te installeren in de mensheid, wereld, en natuur door het onderwijzen van de Raja Yoga filosofie en praktijk.

Raja Yoga, koninklijke yoga, traint niet alleen je lichaam, maar ook je bewustzijn, geest en ziel. Hoewel je niemand van de werkelijkheid van de geest en ziel kan overtuigen. Die deur moet als het ware van binnenuit open gaan.

Meditatie heeft op geest en lichaam een heilzame uitwerking. Door de inloopmeditatie, die toegankelijk is voor iedereen, hopen we rust en stilte te brengen voor een ieder die dat wenst.

Naast Volwassenen Yoga, neemt Kinder Yoga een belangrijke plaats in. Onze wensen in de toekomst zijn de bekendheid met yoga (en haar uitwerking) te bevorderen door Kinder Yoga als les op scholen te integreren.

De Stichting werkt met vrijwilligers en steunt leerlingen, die op een of andere manier als yogaleraar willen integreren in hun beroep of naast hun beroep.

De moderne aanpak van SRYE combineert wetenschap samen met geestelijke ontplooiing. Het onderwijs is gebaseerd op bewezen energetische, mentale, zelfbewuste en geestelijke oefeningen door een continue registratie en toetsing door de leerling. De grote betekenis en waarde van Yoga voor mens en maatschappij wordt daardoor onomstotelijk bewezen.

De hoogstaande trainingen van SRYE zijn gebaseerd op oude, heilige geschriften die we praktische uitwerken in de lessen. Traditionele overleveringen worden toegepast naar de huidige tijd zodat je zelfbewust kan leven in deze moderne maatschappij als mens, wereldburger en levengenieter.

De sleutel om de oude geschriften te begrijpen is de legendarische taal van de dageraad (Sandhya Bhasa). In de loop van ons leven hebben we geleerd om deze taal te begrijpen en voelen stromen. Door zelfrealisatie mede dankzij onze leraar Ajita (Het Raja Yoga Instituut) hebben we ontdekt hoe deze taal vertaald moet worden. Alleen zieners (Rishi's) zijn in staat om dat te doen.